A WAY OF LIFE
Welkom op de site van RRC4x4 (BINNENKORT EEN NIEUWE WEBSITE)
Restauratie PDF Afdrukken E-mailadres

Het vinden van een goede (roest vrije) Range Rover Classic voor een restauratieproject wordt steeds lastiger. Persoonlijk haal ik ze het liefst uit het buitenland, ergens in Europa waar een vriendelijk Range Rover klimaat heerst. Dus daar waar het bijna nooit regent. De RRC staat immers bij velen niet bekend om zijn roestbestendigheid. Het probleem zit hem bijna nooit in het chasis. Dat is van zo'n dik en degelijk ijzer gemaakt. Meestal roest een chassis aan de achterkant. In de hoeken rondom de benzinetank is het vaak raak...! Maar een handige lasser kan dit gemakkelijk repareren als dat al nodig is. En een chassis repareren mag onder bepaalde voorwaarden (dit heeft geen invloed op de 1/3 - 2/3 regeling)! Ook het repareren van de koets is toegestaan en heeft geen invloed op de 1/3 - 2/3 regeling. Het opnieuw spuiten (zelfs in een andere kleur) is eveneens toegestaan. De kleur op het kentekenbewijs wordt door het RDW gratis aangepast. Op de site van het RDW staat hierover voldoende informatie. (zie rdw/voertuigeigenaar/auto/aanpassen_of_restaureren/Kleurwijziging).

Het grootste probleem is de koets. De bekende punten van voor naar achter zijn: De koplampunits, de voorste wielbak, het schutbord, de voetenbak, de buitenste dorpel, de binnenste boog bij de achterdeuren, de achterste wielbakken, de achterste dwarsbalk, de upper tailgate, de deuren aan de onderzijde (binnenkant). Ik koop meestal een RRC die geen roest heeft of slechts op een paar plekken van de bekende punten. Deze roestige delen zaag ik eruit en ik las er nieuwe delen in. Vervolgens zet ik alles in de zinkspray. Later spuit ik alles weer netjes zwart. De kieren dicht ik af met kit en de buitenzijde laat ik helemaal behandelen met caprotech 10 (anti steenslag). Dit garandeert een zeer goede laag tegen roest. Een nog betere behandeling is de koets helemaal uit elkaar schroeven (elk schoefje verwijderen) en laten stralen en poedercoaten Onderdelen die uit het zicht verdwijnen laat ik persoonlijk het liefst vlamverzinken (scooperen). Denk hierbij aan de raamstijlen die onder het rubber verdwijnen. Onderstaand geef ik u middels een fotoreportage een beeld van mijn werk. Het gaat dan over echt goed restaureren!

  

Zodra je de delen los geschroefd en verwijderd hebt begint vaak de "ellende"! Dit is van buitenaf moeilijk/niet zichtbaar. Een puntje roest aan de buitenkant is na het slijpen vaak een gat zo groot als een tennisbal. Onderstaand kunt een koets zien zie ik helemaal kaal heb geschroefd en heb laten stralen. Het is een koets met zichbare scharnieren (dus voor 1986). Omdat ik een luxe auto wil rijden heb ik de koets helemaal omgelast naar onzichtbare scharnieren. Hiervoor moet je de scharneiren van de motorkap, A-stijl, B-stijl, scharnieren van de achterklep en de bevestigingen van de stoelen omlassen. ook dat laat ik u onderstaand zien. Op deze manier behoud ik het originele chassis, de originele koets en vervang ik alleen de motor voor een 3.9 efi. Tegelijkertijd bereik ik wel dat ik een range rover met onzichtbare scharnieren rij met een luxe interieur. Veel werk maar ik voldoe wel aan de 1/3 - 2/3 regeling.

Het tillen van de koets (body) van het chassis. Hierdoor kan ik het chassis laten stralen en peodercoaten en de koets helemaal herstellen/lassen.

Chassis in de poedercoat cabine.

 

Gestraalde koets (dus blank ijzer)!

 

 A-stijl omgelast                                B-stijl omgelast naar onzichtbare scharnieren!

  

B-stijl omgelast.                              Nieuwe accubak incl. complete voorscherm erin gelast.

 

 Meerdere foto's en toelichtingen volgen nog. Laatste update 21 januari 2012

 
Artikelen bekeken hits : 294896