A WAY OF LIFE
Welkom op de site van RRC4x4 (BINNENKORT EEN NIEUWE WEBSITE)
Airco PDF Afdrukken E-mailadres

Bij heel veel Range Rover Classics die te koop staan werkt de airco helaas niet. Met de steeds warmer wordende zomers vind ik persoonlijk dat een goed werkende airco onontbeerlijk is. Tegenwoordig worden airco's zelfs bij de kleinste japanse autos bij de fabriek ingebouwd. Een Range Rover Classic moet dus zeker over een werkende airco beschikken vind ik. Bovendien verhoogd een goed werkende airco het comfort en de veiligheid omdat je met een goed werkende airco in staat bent om het klimaat in je auto te regelen. Laat je niets wijs maken door de verkoper. Vaak vertellen ze mij dat het een kwestie van vullen is omdat het systeem onder nivo is. Hiermee bedoelen ze het vullen van het systeem met een bepaald koudemiddel (fluor-ethaan verbinding oftewel R134A).

De airco is echter een gesloten systeem. Het lekken van vloeistof komt vaak door het uitdrogen van dichtingen. Met name de O-ringen gaan op den duur lekken. Vroeger gebruikte ze voor het koudemiddel R22. Dit is milieu belastend en daarom bestaat sinds langere tijd een milieu vriendelijke  koudemiddel namelijk R134A. Als vanwege een lekkage of sleutelwerkzaamheden de airco langer dan 24 uur aan de buitenlucht heeft blootgestaan dient in de meeste gevallen de droogpot vervangen te worden. Voor het afvullen van het systeem gebruikt men tegenwoordig R134A. Maar in het oude systeem zit vaak nog R22. Je kunt de twee koudemiddelen niet met elkaar vermengen. Eerst moet dus de R22 verwijderd worden. Hierna het systeem demonteren en alle (vaak) zwarte rubberen O-ringen vervangen door (veelal) groene O-ringen. Let er in ieder geval op dat de nieuwe O-ringen tegen R134A bestand zijn. Verwijder tegelijkertijd de "oude" olie uit de compressor. Als de compressor namelijk droog loopt is deze onmiddelijk kapot. Niet vergeten om ook weer speciale compressor olie bij te vullen. Als laatste een nieuwe droogpot monteren. Dit alleen als je zeker weet dat je systeem gesloten is en je binnen zeer korte tijd (b.v.k. 24 uur) de airco laat afvullen.

In het systeem van een RRC ziiten een aantal zekeringen die nogal eens voor problemen zorgen. Als je airco onverhoopt niet werkt kijk dan eerst de zekeringen na!

Voor uitgebreide informatie raadpleeg de workshop and electrical manual:

http://macassemble.com/lrm/


 
Artikelen bekeken hits : 294899